معرفی وبلاگ
نویسنده: پاکروان فر
صفحه ها
دسته
آرشیو
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 73150
تعداد نوشته ها : 129
تعداد نظرات : 8
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

 

ثمر محبت به اهل بيت(عليهم السلام)

 

 


 

محبت به اهل بيت عليهم السلام و اولياء الله يكي از ويژگي هاي بارز شيعيان است. مهري كه خداوند متعال از اين بزرگان در دل ما جاي داده است بي حكمت نبوده و در آخِر، موجبات سعادت فرد را فراهم خواهد نمود. روايات فراواني در اين باب موجود است كه خواندن آن خالي از لطف نيست.


 

اهل بيت

 

دين جز محبّت نيست

سعيد بن يسار گفت: امام صادق عليه السّلام بمن فرمود: مگر دين بجز محبت و دوستى است؟ خداى عزّ و جلّ- مى‏فرمايد: بگو اگر شما دوستدار خدائيد، پيرو من باشيد تا خداوند شما را دوست بدارد ( آل عمران 31 ) (الخصال/ترجمه فهرى/ ج‏1) خداوند متعال مى‏فرمايد: قُلْ لا أَسْئَلُكُمْ عَلَيْهِ أَجْراً إِلَّا الْمَوَدَّةَ فِي الْقُرْبى‏ (شوري 23) و اميرالمۆمنين سرور ذوى القربى است. (كشف اليقين/ ترجمه آژير)  و دين جز دوستي خدا و محبت اهل بيت، چيز ديگري نيست و اين دوست داشتن امري فراتر از يك احساس است.

 رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله فرمودند: خدا را دوست داريد به خاطر نعمت‏هايى كه به شما داده و مرا هم دوست بداريد چون خدا مرا دوست دارد و اهل بيت مرا نيز دوست بداريد چون من آنها را دوست دارم.(علل الشرائع/ترجمه ذهنى تهرانى  ج‏1 ) رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله و سلّم فرمودند: كسى كه مى‏خواهد به ريسمان محكم خدا كه حضرتش در قرآن از آن ياد كرده چنگ بزند بايد على بن ابى طالب عليه السّلام و حسن و حسين عليهماالسّلام را دوست بدارد چه آنكه خداوند متعال از فوق عرش اين دو را دوست دارد.(كامل الزيارات/ترجمه ذهنى تهرانى)     

 

محبت به اهل بيت به چه معناست؟

امام صادق عليه السّلام فرمود: دوستان ما سه گروهند: گروهى كه ما را در ظاهر دوست دارند ولى در باطن دوستمان ندارند و گروهى كه ما را در باطن دوست دارند ولى در ظاهر اظهار دوستى نمى‏كنند و گروهى كه هم در ظاهر دوست دارند و هم در باطن. و اينان دوستان درجه يك ما هستند، اينان آب زلال و گوارا نوشيدند و به تأويل قرآن پى بردند و از فصل خطاب و سبب اسباب اطلاع حاصل كردند. و اينان گروه طراز اول هستند، فقر و نيازمندى و بلاهاى گوناگون سريعتر از تاختن اسب بر سر ايشان بتازد، سختى و تنگدستى آنان را فراگيرد و لرزان شوند و دچار فتنه گردند و زخمى و به خون خود غلطان در هر سرزمين دورى پراكنده شوند. به بركت وجود آنان خداوند بيمار را شفا دهد و فقير را توانگر كند و به بركت آنان شما يارى شويد و باران بر شما ببارد و روزى نصيبتان گردد، آنان از نظر تعداد كم هستند ولى به منزلت و اهميّت نزد خدا، بزرگ باشند.

رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله فرمودند: خدا را دوست داريد به خاطر نعمت‏هايى كه به شما داده و مرا هم دوست بداريد چون خدا مرا دوست دارد و اهل بيت مرا نيز دوست بداريد چون من آنها را دوست دارم

 

گروه دوم كه مرتبه پايين‏اند، ما را در عيان دوست دارند و شيوه پادشاهان را در پيش گرفته‏اند. زبانشان با ماست و شمشيرشان عليه ماست. گروه سوم كه مرتبه ميانه به شمار مى‏آيند، ما را در باطن دوست دارند ولى در ظاهر اظهار دوستى نمى‏نمايند. به جان خودم سوگند! اگر ما را [صادقانه‏] در باطن دوست مى‏داشتند بدون اينكه آن را آشكار اظهار نمايند، در شمار روزه داران روز و نمازگزاران شب بودند و اثر عبادت را در رخسارشان مى‏ديدى و آنان اهل مسالمت و فرمانبردارى‏اند.

 

آن مرد عرض كرد: [با اين توضيحات‏] من در شمار دوستداران شما در عيان و نهان هستم. امام صادق عليه السّلام فرمود: دوستداران ما كه هم در نهان ما را دوست دارند و هم در عيان ويژگي هايى دارند كه به وسيله آنها شناسايى مى‏شوند. آن مرد عرض كرد: آن نشانه‏ها چيست؟ امام عليه السّلام فرمود: چند نشانه است: نخست آن كه يكتاپرستى را به خوبى فهميده‏اند و به دانش يكتاپرستى به طور كامل دست يافته‏اند و پس از آن به ذات و صفات او ايمان دارند، سپس حدود ايمان و حقايق و شروط و تأويل آن را به دست آورده‏اند. (تحف العقول/ترجمه حسن زاده) و اين است محبت حقيقي و راستين به اهل بيت نبي اكرم (صلي الله عليه و آله) نه صرف احساسي زودگذر و ناپايدار.   

از پيامبر خدا (صلي الله عليه و آله) نقل مى‏كند كه فرمود: محبت من و خاندانم در هفت جا كه هراس آنها بزرگ است، سود مى‏دهد: موقع مردن و در قبر و در هنگام برخاستن از قبر و هنگام گرفتن نامه اعمال و نزد حساب و نزد ميزان و نزد صراط

ثمر محبت به اهل بيت (عليهم السلام )

مردى خدمت پيامبر صلى اللَّه عليه و آله آمد و عرض كرد: آيا محبّت على براى من نفعى دارد؟! فرمود: واى بر تو! هر كس او را دوست بدارد مرا دوست داشته، و هر كس مرا دوست بدارد خدا را دوست داشته، و هر كس خدا را دوست بدارد خدا او را عذاب نمى‏كند. (أسرار آل محمد عليهم السلام / ترجمه كتاب سليم ) 

اسحاق بن عمّار نقل كرده مى‏گويد: از امام صادق عليه السّلام پرسيدم: معنى آيه شريفه (آيه 245 از سوره بقره) «كيست آنكه به خدا وام دهد، وام نيكوئى، پس خداوند آن را براى او چندين برابر كند» چيست؟ فرمود: اظهار محبّت و نيكى كردن به امام است. (پاداش نيكيها و كيفر گناهان/ترجمه ثواب الأعمال) 

حضرت على بن الحسين(عليه السلام) از پيامبر خدا (صلي الله عليه و آله) نقل مى‏كند كه فرمود: محبت من و خاندانم در هفت جا كه هراس آنها بزرگ است، سود مى‏دهد: موقع مردن و در قبر و در هنگام برخاستن از قبر و هنگام گرفتن نامه اعمال و نزد حساب و نزد ميزان و نزد صراط. (الخصال/ترجمه جعفرى/ج‏2)

 رسول خدا صلّى اللَّه عليه و آله روزى به يكى از اصحابشان فرمودند: اى بنده خدا حب و بغض در راه خدا داشته باش و براى خدا محبّت و دشمنى نما چه آن كه به ولايت حقّ تعالى نخواهى رسيد مگر به همين و اساسا احدى طعم و مزه ايمان را نمى‏چشد مگر چنين باشد اگر چه نماز و روزه‏اش بسيار باشد و اكثر دوستى‏هاى مردم با هم دنيايى است، به خاطر دنيا و شئون آن با هم مودّت ورزيده و يك ديگر را مبغوض مى‏دارند و به طور قطع چنين حبّ و بغضى آنها را از محبّت و دوستى در راه خدا بى‏نياز نمى‏كند. مخاطب به حضرت عرض كرد: چگونه بدانم كه دوستى و دشمنى من در راه خداى عزّ و جلّ مى‏باشد و اساسا ولىّ خدا كيست تا دوستش داشته و دشمن خدا كيست تا دشمنش بدارم؟ پيامبر صلّى اللَّه عليه و آله اشاره به على عليه السّلام نموده و فرمودند: آيا او را مى‏بينى؟ مخاطب عرض كرد: آرى. حضرت فرمودند: او ولى خدا است پس دوستش بدار و دشمنش دشمن خدا است پس او را دشمن بدار. سپس فرمودند: دوستش را دوست بدار اگر چه قاتل پدر و فرزندت باشد و دشمنش را دشمن بدار اگر چه پدر و فرزندت باشد.(علل الشرائع/ترجمه ذهنى تهرانى/ج‏1) و اين گونه است كه مي بايست  مهر و محبتي را در دل راه داد تا ارزش اين وديعه بزرگ الهي را نزد انسان داشته باشد و چه محبتي بالاتر از محبت خدا و دوستدارانش.

                                مريم پناهنده                 

بخش اخلاق و عرفان اسلامي تبيان


 

منابع:

1.علل الشرائع / ترجمه ذهنى تهرانى /   ج‏1  

2.الخصال / ترجمه جعفرى /   ج‏2

3.پاداش نيكيها و كيفر گناهان / ترجمه ثواب الأعمال

4. أسرار آل محمد عليهم السلام / ترجمه كتاب سليم

5. تحف العقول / ترجمه حسن زاده

6.كامل الزيارات / ترجمه ذهنى تهرانى

7. كشف اليقين / ترجمه آژير

8. الخصال / ترجمه فهرى  /  ج‏1

دسته ها : عارفانه

"آمده ايم با زندگي كردن قيمت پيدا كنيم

نه به هر قيمتي زندگي كنيم!"

آيت الله بهجت

دسته ها : عارفانه
دسته ها : عارفانه

مهم نيست كه قفلها دست كيه

مهم اينه كه كليدها دست خداست!

از ته دل دعا ميكنم كه شاه كليد تمام قفلها رو از خداوند هديه بگيريد.

دسته ها : عارفانه


آرامش محصول تفكر نيست

آرامش هنر" نينديشيدن" به انبوه مسائليست كه ارزش فكر كردن ندارد !

دسته ها : عارفانه

از شيخ بهايي پرسيدند:

سخت ميگذرد چه بايد كرد؟

گفت:خودت كه ميگويي سخت ميگذرد خدا را شكر كه ميگذرد و نمي ماند!!

دسته ها : عارفانه

كفش كودكي را آب دريا برد

كودك روي ساحل نوشت:

درياي دزد...

آن طرفتر مردي كه صيد خوبي داشت روي ماسه ها نوشت:

درياي سخاوتمند...

موجي آمد و نوشته ها را شست و دريا آرام گفت:

از قضاوت ديگران نهراس اگر ميخواهي دريا باشي!

دسته ها : عارفانه


ما را كه" يا مجير" و "اجرنا" عوض نكرد

دلتنگ گريه هاي محرم شده دلم

دسته ها : عارفانه


حكمت باران در اين ايام ميداني كه چيست؟

آب و جارو ميشود بهر محرم كوچه ها !!

دسته ها : عارفانه

خدایا شرح غم خواندن چه سخت است
ز داغ لاله پژمردن چه سخت است
نمی دانی که با دست بریده
ز پشت اسب افتادن چه سخت است
اگر تیری درون چشم باشد
نمی دانی زمین خوردن چه سخت است
نمی دانی که با چشمان خونین
جمال فاطمه دیدن چه سخت است
کنار علقمه با مشک خالی
ببین شرمنده گردیدن چه سخت است

دسته ها : عارفانه
X